Creix un 40% el nombre d’inscripcions a les proves d’accés a la JONC


711 joves s’han inscrit a les audicions, 200 més que l’any 2011

Barcelona, 27 de febrer del 2012

Les audicions d’accés a la JONC han registrat un nombre inèdit d’inscripcions aquest 2012. Un total de 711 estudiants de música de totes les escoles i conservatoris de música de Catalunya opten a formar part de la JONC.

Aquesta xifra representa un augment del 42% respecte el 2011 i en comparació a la mitjana de joves que s’han presentat a les proves d’accés de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya des que es va fundar l’any 1993, que normalment s’ha situat en els 500 aspirants.

El passat 6 de febrer es van tancar les inscripcions a les audicions. S’hi podien presentar joves músics que visquin o hagin nascut a Catalunya, així com els que hi estiguin vinculats acadèmicament en l’actualitat, si bé els aspirants d’altres comunitats autònomes poden formar-ne part com a convidats.

Depenent de l’orquestra a la que s’opti hi ha un límit d’edat o bé un altre: mentre que el llindar de la JONC Alevins se situa als 18 anys, el màxim d’edat permesa a la JONC és de 23 i el de la JONC Filharmonia de 30.

En una prova que dura aproximadament cinc minuts, aquests joves han d’interpretar una obra d’estil clàssic (de 1730 a 1830) i tenir a punt els passatges d’orquestra de l’instrument corresponent que proposa la Comissió Artística de la JONC.
Són avaluats per un tribunal format per membres de la mateixa Comissió Artística de la JONC i especialistes de cada instrument. Els aspirants nomenats membres titulars per primera vegada gaudeixen d’un primer període de 2 anys de permanència i, després, poden renovar la titularitat cada any mitjançant noves audicions fins que arribin al màxim d’edat permès.

Des de la direcció de la JONC es fa un valoració molt positiva d’aquest augment de candidats perquè demostra la bona feina que es fa a les escoles de música i als conservatoris catalans, a més de deixar palesa la bona consideració que tenen els alumnes de música del país sobre el projecte pedagògic i cultural de la JONC.



    Fotografia: Josep Molina
     Assaig conjunt de la JONC i la MCO

La MCO sobre la JONC: "No sembla una orquestra jove"

Phillip Von Steinaecker, músic de la MCO i director de l’assaig d’avui ha elogiat el nivell dels músics de la JONC

Barcelona, 14 de febrer del 2012

La Mahler Chamber Orchestra (MCO) i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) han ofert aquest dimarts a la tarda un taller consistent en un assaig conjunt obert al públic a l’auditori del conservatori del Liceu.

Un total de 45 membres de la MCO i de 47 intèrprets de la JONC han compartit faristol per interpretar l’obertura dels ‘Mestres cantaires’ de Richard Wagner, un assaig que ha dirigit el violoncel·lista membre de la MCO, Phillip Von Steinaecker qui ha valorat molt positivament la trobada:

   “Crec que és una molt bona idea. I ha estat molt bé perquè la peça que hem tocat junts no l’havíem fet mai nosaltres. En canvi, la JONC sí, per tant, tenien molt bon coneixement de l’obra. Crec que han estat molt atents i molt interessats i han tocat molt i molt bé. De fet, no semblen una orquestra joveSonen diferent que la MCO perquè té unes dimensions diferents, però trobo que hi ha un potencial preciós en aquest grup. Hi ha un gran talent”.

Després d’una primera lectura amb el director artístic de la JONC, Manel Valdivieso, a les 16 hores s’han fet els parcials i l’assaig s’ha fragmentat en seccions per instruments. A les 17 hores ja eren tots damunt l’escenari per fer el tutti. El Daniel, trombonista de la JONC de 17 anys, ha explicat: “És un gust tocar amb aquesta gent. És fàcil tocar amb ells sobretot pel bon rotllo que tenen i les ganes que hi ha”.
Aquesta activitat s’emmarca dins la col·laboració que la JONC té establerta amb la MCO. Fruit d’aquesta col·laboració la MCO ha participat en diferents encontres de la JONC i properament set membres de la Jove Orquestra participaran a l’Acadèmia de la MCO i a la gira de concerts que faran per Alemanya a finals de febrer, una col·laboració que es repetirà en properes edicions. Segons el Daniel, aquest tipus d’esdeveniments són “una manera d’obrir futur” i els permet conèixer què es fa i com es funciona fora de Catalunya.
El director artístic de la JONC, Manel Valdivieso ha inaugurat la trobada enèrgicament amb un “Let’s have fun and play music together” –anem a passar-nos-ho bé i a tocar música plegats--. 


“Per als músics és com si fessin una tesi doctoral amb un premi Nobel al costat perquè treballa amb tu i et corregeix. Els músics hi dediquen moltíssimes hores, de classes, de professors. Avui, només amb una sessió d’una hora i mitja hauran guanyat setmanes, mesos i alguns anys perquè és com una dosi directa a la vena d’excel·lència”.
Aquesta col·laboració s’ha dut a terme aprofitant l’estada a Barcelona de la MCO en motiu del concert que ha ofert al Palau de la Música Catalana el dia 13, sota la batuta de John Eliot Gardiner i en el marc de la seva gira per l’Estat espanyol. 

La JONC fa un taller a Barcelona amb la reconeguda orquestra europea MCO


Barcelona, 7 de febrer del 2012
La Mahler Chamber Orchestra (MCO) i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) faran un taller consistent en un assaig conjunt a l’auditori del conservatori del Liceu el proper dimarts 14 de febrer. El taller serà obert al públic de 17h a 18.30h.
Aquesta col·laboració es durà a terme aprofitant l’estada a Barcelona de la MCO en motiu del concert que oferirà al Palau de la Música Catalana el dia 13, sota la batuta de John Eliot Gardiner i en el marc de la seva gira per l’Estat espanyol.

Serà una jornada en què els músics professionals d’aquesta prestigiosa orquestra europea intercanviaran coneixements i faristol amb els joves intèrprets de la JONC. Plegats treballaran l’obertura dels ‘Mestres cantaires’ de Richard Wagner sota la batuta de Philipp von Steinaecker.

Aquesta activitat s’emmarca dins la col·laboració que la JONC té establerta amb la MCO. Fruit d’aquesta col·laboració la MCO ha participat en diferents encontres de la JONC i properament set membres de la Jove Orquestra participaran a l’Acadèmia de la MCO i a la gira de concerts que faran per Alemanya a finals de febrer.

MAHLER CHAMBER ORCHESTRA
La MCO és una orquestra internacional amb seu a Alemanya i Itàlia, formada per 45 membres de 20 països diferents. A banda de la seva plantilla fixe, treballa amb una selecció de músics que s’hi sumen en funció de cada projecte. Això li dóna versatilitat i li permet interpretar des de música de cambra a grans simfonies. 
Al concert, que tindrà lloc el dilluns 13 a les 20:30 al Palau de la Música, la MCO i el cor Monteverdi interpretran les següents obres de Schumann: Simfonia número 4 en Re menor, op.120; Requiem für Mignon, op. 98b; Nachtlied, op. 108; Manfred, op. 115. 

                                Músics de la Mahler Chamber Orchestra