Maria Bayo, soprano: "Qui té perseverança tira endavant si realment el que li agrada és la música"

Barcelona, 18 de juliol del 2012

La reconeguda soprano Maria Bayo, solista convidada en el concert inaugural del Festival Internacional de Música de Cantonigròs que comptarà amb la JONC i les corals Sant Jordi i Canigó, ens regala els 10 minuts de pausa que ha fet Valdivieso entre peça i peça a l'assaig final que ha tingut lloc a l'ESMUC. Bayo arriba pausada, s'inclina al piano i somriu. Després seiem i comença la conversa. Modula la veu però les paraules que diu són intenses i crítiques si cal. 

El concert de demà a Cantonigròs serà la segona col·laboració que fa amb la JONC i aquest festival després del concert d'ara fa cinc anys. Que repeteixin és un bon senyal...

Repetim perquè la primera vegada va ser fantàstic. Em sembla que és important que artistes que hem tingut una carrera i que encara estem a l’escenari tinguem l'ocasió de col·laborar amb el joves que estan començant a fer la seva. Em fa molta il·lusió perquè són joves i tenen moltes ganes i es nota de seguida.

Amb què ho nota? Em podria posar un exemple?

Es nota que en un primer moment estan tots molt atents. I la segona vegada que tornes a fer la mateixa obra hi ha hagut un avenç. I això és molt satisfactori per a una cantant, per a una solista: veure que han captat la teva forma i que t’acompanyen.

S’hi sent còmode, doncs, cantant amb la JONC?

Sento que m’estan escoltant i que m’estan acompanyant, i això és més complicat. Quan fas un concert amb piano és molt fàcil que el pianista estigui amb tu. Però en una orquestra, que són cent i escaig de persones, que tots els instruments funcionin com un de sol per embolcallar la solista i sentir-la i sentir-se ben acompanyat és molt gratificant.

Què li han semblat aquest dos dies d’assajos previs amb l’orquestra?

Bé, però sempre li dic al Manel Valdivieso (director artístic de la JONC) que em semblen pocs dies. Em sembla que podríem haver fet un dia més perquè així hauríem pogut anar amb més tranquil·litat. En dos dies és tot molt condensat i ja li he dit que la propera vegada estic disposada a venir més temps perquè a mi no em fa res assajar més. A mesura que fas més assajos, hi ha més compenetració i més unió amb tot l’equip.

A l’Encontre hem parlat del poder transformador de la música. Us transformarà el concert d'aquest dijous a L'Atlàntida de Vic?

Això és màgia. De vegades passa i d’altres no. Però estic d’acord amb què la música ajuda a transformar les persones perquè, en certa manera, nodreix el públic i nosaltres també ens nodrim com a músics.

I en el seu cas, com a soprano solista, com ho viu?

Jo cada vegada que faig un concert em nodreixo perquè és el que més m’agrada fer i poso el 100% de mi cada vegada. Sempre dic que a l’acabar un concert estic buida perquè ho he donat tot, l’energia, i això el públic ho recull i també l’orquestra. I hem de buscar la cultura encara que no sigui, de vegades, rendible com aquest polítics volen que sigui. La música no ha de ser rendible, han de ser rendibles altres coses interiors que fan l’individu millor, que el fan ser millor persona.

Però els joves que comencen es troben un panorama molt difícil... què els recomana?

Penso que el qui té ganes i perseverança tira endavant si realment el que li agrada és la música. Hi ha moments de debilitat com en totes les professions. Lògicament el nostre país no és un país on hi hagi molta activitat musical i en aquests moments estem en un perill total perquè amb totes aquestes retallades –i encara se n’estan fent més!-...

La falta d'inversió ens pot fer perdre tot el que s’ha aconseguit en els darrers anys?

Jo vaig fer els meus sis anys de conservatori aquí i, com que pensava que no estava prou madura per començar la meva carrera i com que aquí no hi havia res, vaig marxar a Alemanya a millorar els meus estudis. En aquests últims 25 anys hem avançat molt i la por que tinc ara és que tornem a anar enrere i que tot el que hem fomentat (ha millorat molt el factor musical a l’Estat) no només s’estanqui sinó que vagi a menys. És un gran perill i per això crec que hem d’apostar fort per la cultura i per la música. 

La JONC tanca el 54è Encontre en moviment


Barcelona, 16 de juliol del 2012

S'ha acabat el 54è Encontre de la JONC. Els músics han fet les maletes estiuenques i han abandonat el Seminari i L'Atlàntida per fer un peregrinatge que ha fet parada a Vic, Barcelona i Manresa. 

En tots aquests concerts han sorprès el públic que s'ha trobat uns joves talentosos que gaudien dalt de l'escenari: els violins feien 'plie', mentre els trombons i les trompetes s'encaraven i els contrabaixistes ballaven amb l'instrument a manera de parella. Tot un experiment escènic que ja es va deixar entreveure amb la JONC Alevins fa uns dies i que la JONC ha continuat i perfet. 


El seu director artístic, Manel Valdivieso, ha destacat que l'encontre permet després, quan els músics tornen als instituts i universitats, "irradiar coneixements: treball en equip, confiança, generositat". 


Aquest bagatge s'aboca a la societat en un moment "molt delicat" per a les escoles i els conservatoris del país, a qui Valdivieso va voler homenatjar perquè són el forn del que és la JONC: "Des de la JONC hem pogut veure en una certa posició de privilegi els últims 10 o 15 anys la transformació que hi ha hagut al país. És veritat que els alumnes s'han transformat, que la música ha convertit les escoles, les orquestres, els grups de cambra en una cosa diferent". En aquest sentit, Valdivieso ha encoratjat tothom a seguir treballant en aquesta línia per sobreposar-se a les dificultats.

També ha recordat la importància del públic citant la directora del servei educatiu de L'Auditori de Barcelona, l'Assumpció Malagarriga, perquè "la música, l'art, l'educació són les coses que més ens transformen". Precisament per això, va voler iniciar el concert amb l'orquestra dreta, es van afegir números que no figuraven com 'Cançó de bressol' de Grieg, i es va treballar el moviment dels mateixos músics.  

Tot això amb les obres ‘Peer Gynt’ del norueg Edvarg Grieg (1843-1907), una composició de 1874 que musicava l’obra teatral homònima d’Henrik Ibsen; la ‘Simfonia núm.1 en Re major, Op. 25 “Clàssica”’ del compositor rus Serge Prokófiev (1891-1953) i ‘Noches en los jardines de España’ de Manuel de Falla (1876-1946) que va comptar amb la pianista Alba Ventura, qui va fer un recital exemplar i una interpretació apassionada de Falla. 

Però l'Encontre no s'ha acabat ben bé del tot. Ara toca concentrar-se en preparar el repertori del concert inaugural del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, on la JONC tocarà amb la soprano Maria Bayo el proper dijous 19 de juliol a L'Atlàntida de Vic. Des d'aquest dilluns i fins dimecres assajaran a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Després d'això: l'últim que tanqui la porta.


                                     Els músics surten dels assajos de L'Atlàntida de Vic. Autor: Josep Molina

"La música: una eina de comunicació i educació"

Barcelona, 12 de juliol de 2012

La directora del servei educatiu de L’Auditori de Barcelona, Assumpció Malagarriga, farà una xerrada als músics de la JONC aquest dijous a les 17.30 hores sota el títol “La música: una eina de comunicació i educació”.

Malagarriga ja ha avançat que la conferencia serà “una reflexió en veu alta” sobre els diferents elements que trobem en un concert: des de les tipologies fins al públic, passant pel paper que hi juga un repertori determinat. És a dir, que es tracta d'analitzar com es relacionen objecte i subjecte en funció de l’experiència acumulada per cadascú.

Aprofitant que la conferència anirà dirigida, precisament, als joves músics, Malagarriga incidirà especialmente en la perspectiva i el lloc de l’intèrpret dins d'aquest ecosistema musical. Es tracta d’una de les activitats complementàries que organitza la JONC per enriquir la formació dels músics més enllà de les classes i els assajos. 

Master class d'Alba Ventura a la JONC

Barcelona, 11 de juliol del 2012

Aquest dimecres de 10 a 13 hores la pianista Alba Ventura, solista convidada en els concerts finals de l’encontre d’estiu, impartirà a sis alumnes: dos de la JONC, dos de centres superiors de música (un del Conservatori Superior de Música del Liceu i l’altre de l’ESMUC) i dos més en representació del conservatoris de Catalunya (grau mitjà) a proposta de l’Associació de Conservatoris de Grau Professional. A més a més, l’activitat serà oberta al públic.


L’Alba Ventura és una solista internacional, ha passat pels millors auditoris europeus. En la temporada 2009-2010 va ser seleccionada com a única pianista solista pel programa ‘rising stars’ que promou ECHO (European Concert Hall Organisation) i, recentment, se li ha atorgat el Premi Impulsa de la Fundació Príncep de Girona. El seu darrer treball discogràfic està dedicat a Rachmaniov i aquesta temporada ha enregistrat obres d’Albéniz amb el piano que va pertànyer al mateix compositor.


                            La pianista Alba Ventura

Una vuitantena de músics de la JONC interpreten en concert els últims romàntics

La pianista Alba Ventura és la solista convidada en el 54è Encontre

Barcelona, 9 de juliol del 2012

Més de vuitanta músics de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) es reuneixen des d’aquest diumenge i fins el divendres 13 de juliol a L’Atlàntida de Vic en el seu 54è Encontre.
Durant una setmana treballaran amb un equip de professors, membres de reconegudes orquestres professionals europees i estatals, un repertori conformat pels “últims romàntics”: Grieg, Prokófiev i Falla.

Entre les obres destaca ‘Peer Gynt’ del norueg Edvarg Grieg (1843-1907), una composició de 1874 que musicava l’obra teatral homònima d’Henrik Ibsen. També estudiaran la ‘Simfonia núm.1 en Re major, Op. 25 “Clàssica”’ del compositor rus Serge Prokófiev (1891-1953) i ‘Noches en los jardines de España’ de Manuel de Falla (1876-1946).

A banda de pertànyer a una mateixa època i de ser nacionalistes, aquests tres autors comparteixen, segons el director artístic de la JONC, Manel Valdivieso, un gust extremadament maniàtic pel detall”. És a dir, l’escriptura de les frases, de les melodies, s’explica fins a la sacietat.

En el marc de les activitats complementàries de l’Encontre, la JONC organitzarà una master class que impartirà la pianista Alba Ventura, solista convidada en els concerts finals de l’encontre d’estiu que tindran lloc el 13, 14 i 15 de juliol a L’Atlàntida de Vic, L’Auditori de Barcelona i el Teatre Kursaal de Manresa.

La master class tindrà lloc el dimecres 11 de juliol de 10 a 13 hores i hi participaran sis alumnes: dos de la JONC, dos de centres superiors de música (un del Conservatori Superior de Música del Liceu i l’altre de l’ESMUC) i dos més en representació del conservatoris de Catalunya (grau mitjà) a proposta de l’Associació de Conservatoris de Grau Professional. L’activitat serà oberta al públic.
                              El director de la JONC, Manel Valdivieso, dirigint els músics. Autor: Josep Molina

L’Alba Ventura és una solista internacional, ha passat pels millors auditoris europeus. En la temporada 2009-2010 va ser seleccionada com a única pianista solista pel programa ‘rising stars’ que promou ECHO (European Concert Hall Organisation) i, recentment, se li ha atorgat el Premi Impulsa de la Fundació Príncep de Girona. El seu darrer treball discogràfic està dedicat a Rachmaniov i aquesta temporada ha enregistrat obres d’Albéniz amb el piano que va pertànyer al mateix compositor.

Entre les activitats complementàries que organitza la JONC per complementar la formació dels músics, destaca la conferència que dijous 12 de juliol a les 17.30 hores farà la directora del servei educatiu de L’Auditori de Barcelona, Assumpció Malagarriga, sota el títol “La música, una eina de comunicació i educació”.

El 54è Encontre arriba després que una seixantena de músics de la JONC Alevins acabat el seu encontre també a la ciutat de Vic. En total són 140 els músics que han participat als l’Encontres d’Estiu de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) que es clouran el 19 de juliol. 

S'ha acabat el 28è Encontre de la JONC Alevins


Després d'una setmana d'intensos assajos a L'Atlàntida de Vic, els Alevins s'han acomiadat fins al proper encontre. Deixen pas als més grans, els músics de la JONC que, com ells, prepararan un repertori amb professors membres de diverses orquestres i també ho faran a Vic. Us deixem un reportatge rodat per Igor Cortadellas i amb entrevistes de Pere Andreu Jariod que recorda el 28è Encontre de la JONC Alevins. Bona feina!

"Deixeu-vos portar"

Barcelona, 2 de juliol del 2012

Avís per a navegants del director artístic de la JONC, Manel Valdivieso, abans de començar el concert dels Alevins d'aquest vespre a L'Auditori de Barcelona: "Deixeu-vos portar"Escortat per una cinquantena de músics d'entre 14 i 18 anys, vestits de negre però amb cara de joves, Valdivieso ha avisat el públic que seria un concert "una mica diferent". I ho ha estat. Per les sorpreses dalt de l'escenari i per la qualitat en la interpretació de les obres de Mendelssohn i Saint Saëns.

El concert ha començat amb un documental que ha ubicat l'auditori en la feina que, des del dimarts, duen a terme els músics més joves de l’orquestra amb un gran equip de professorat al conservatori de música de Vic en el marc del 28è Encontre de la JONC Alevins. 


L’audiovisual ha donat pas a les primeres notes greus i vigoroses del violoncel·lista Pau Codina que ha tocat impecablement el ‘Concert per violoncel núm.1 en La menor, Op. 33’ de Camille Saint Saëns.

Codina va entrar a la JONC Alevins als 10 anys i ara hi ha tornat als 23 com a solista convidat. Ja havia avisat, Valdivieso: “Tindrem el plaer extraordinari d’acompanyar el Pau Codina, un violoncel·lista amb el més exquisit dels sons, amb una manera de fer música molt personal, molt íntima, molt seva i amb una capacitat de comunicació extraordinària”.

Abans de tancar la primera part del concert, els vuit guanyadors del concurs de cambra “intern” que ha organitzat la JONC aquests dies d’Encontre han interpretat, dempeus i en semicercle, el primer moviment de l’Octet de Mendelssohn.

I per acabar, ha estat el torn de la Suite del ‘Somni d’una nit d’estiu’ del citat compositor. En aquest cas, però, els músics han hagut de fer servir les seves qualitats teatrals per moure’s per l’escenari. Han començat estirats al terra com si es despertessin i han acabat emulant una 'big band'. 

I és que aquesta peça ha esta el “tràiler” d’una pel·lícula que es projectarà al gener en format de concert. Una petita mostra del projecte que ha engegat la JONC amb el Servei Educatiu de L’Auditori sota el nom “Somnis de músics”, que reflexionarà sobre els desitjos dels músics i el sentit de la professió i que incorpora un innovador treball d’escena de la mà de Marta Otín.