La JONC tanca el 54è Encontre en moviment


Barcelona, 16 de juliol del 2012

S'ha acabat el 54è Encontre de la JONC. Els músics han fet les maletes estiuenques i han abandonat el Seminari i L'Atlàntida per fer un peregrinatge que ha fet parada a Vic, Barcelona i Manresa. 

En tots aquests concerts han sorprès el públic que s'ha trobat uns joves talentosos que gaudien dalt de l'escenari: els violins feien 'plie', mentre els trombons i les trompetes s'encaraven i els contrabaixistes ballaven amb l'instrument a manera de parella. Tot un experiment escènic que ja es va deixar entreveure amb la JONC Alevins fa uns dies i que la JONC ha continuat i perfet. 


El seu director artístic, Manel Valdivieso, ha destacat que l'encontre permet després, quan els músics tornen als instituts i universitats, "irradiar coneixements: treball en equip, confiança, generositat". 


Aquest bagatge s'aboca a la societat en un moment "molt delicat" per a les escoles i els conservatoris del país, a qui Valdivieso va voler homenatjar perquè són el forn del que és la JONC: "Des de la JONC hem pogut veure en una certa posició de privilegi els últims 10 o 15 anys la transformació que hi ha hagut al país. És veritat que els alumnes s'han transformat, que la música ha convertit les escoles, les orquestres, els grups de cambra en una cosa diferent". En aquest sentit, Valdivieso ha encoratjat tothom a seguir treballant en aquesta línia per sobreposar-se a les dificultats.

També ha recordat la importància del públic citant la directora del servei educatiu de L'Auditori de Barcelona, l'Assumpció Malagarriga, perquè "la música, l'art, l'educació són les coses que més ens transformen". Precisament per això, va voler iniciar el concert amb l'orquestra dreta, es van afegir números que no figuraven com 'Cançó de bressol' de Grieg, i es va treballar el moviment dels mateixos músics.  

Tot això amb les obres ‘Peer Gynt’ del norueg Edvarg Grieg (1843-1907), una composició de 1874 que musicava l’obra teatral homònima d’Henrik Ibsen; la ‘Simfonia núm.1 en Re major, Op. 25 “Clàssica”’ del compositor rus Serge Prokófiev (1891-1953) i ‘Noches en los jardines de España’ de Manuel de Falla (1876-1946) que va comptar amb la pianista Alba Ventura, qui va fer un recital exemplar i una interpretació apassionada de Falla. 

Però l'Encontre no s'ha acabat ben bé del tot. Ara toca concentrar-se en preparar el repertori del concert inaugural del Festival Internacional de Música de Cantonigròs, on la JONC tocarà amb la soprano Maria Bayo el proper dijous 19 de juliol a L'Atlàntida de Vic. Des d'aquest dilluns i fins dimecres assajaran a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Després d'això: l'últim que tanqui la porta.


                                     Els músics surten dels assajos de L'Atlàntida de Vic. Autor: Josep Molina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada